صفحه اصلی |نقشه سایت |الف تا ی |پست الکترونیک |نظرسنجی |تابلوی اعلانات |موقعیت مکانی دانشگاه |En |Ar |RSS logo Left
تاریخ و زمان انتشار : 10:46  -   1398/03/21 ارسال به دوستان

در دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی قزوین صورت گرفت؛
نقد و بررسی آسیب شناسی سیل اخیر کشور از نظر جانمایی و رشد فیزیکی شهرها

به همت انجمن علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی قزوین، آسیب شناسی شهرهای سیل‌خیز ایران از نظر جانمایی و رشد فیزیکی شهر مورد نقد و بررسی قرار گرفت.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی قزوین، در این نشست علمی و تخصصی که با حضور دکتر حسین اینانلو، متخصص جغرافیا و اقلیم شناس و با استقبال پرشور دانشجویان این رشته و علاقه‌مندان برگزار شد، مباحثی در حوزۀ بوم‌شناسی شهری و با تأکید بر اهمیت ارزیابی و مدیریت محیطی در علم شهرسازی مطرح گردید.

دکتر اینانلو با اشاره به وقوع سیلاب های کم‌سابقه در فروردین سال جاری و به چالش کشیده شدن نظام شهرسازی ایران، گفت: در ارتباط با این مخاطرۀ طبیعی، مطالعۀ موردی، معطوف به سیل‌خیزی ایران و لزوم توجه به آن در جانمایی‌های مراکز شهری و رشد فیزیکی شهرهای ایران بود.

وی در ادامه با ارائه‌ی تصاویری از سیل اخیر و سیل‌های مشابه در سطح جهان، به بیان مفاهیم اصلی، شامل سیل و انواع آن، حوضۀ آبی رودخانه‌ها و تقسیمات آن پرداخت.

اینانلو با توصیف زمینۀ هواشناختی وقوع سیل و با اشاره به اینکه رخداد و مخاطرۀ سیل به عنوان یک پدیدۀ هواشناسی آب (هیدرومتئورولوژی) شناخته می‌شود، زمینۀ هواشناسی به وجود آورندۀ بارش‌های سیل‌آسا را تشریح کرد.

این اقلیم شناس در ادامه خاطرنشان کرد: وقوع حجم بالای بارندگی کم‌سابقه در فروردین 98، این ظن را دامن زده که ایران از خشکسالی ده ساله رها شده و وارد دوره‌ی ترسالی شده است، اما به نظرم این دیدگاه درست نیست و نباید به این بهانه منابع آب کشور مورد بهره‌برداری‌های فزاینده قرار بگیرند، زیر این مساله می‌تواند به ویژه در کلان شهرها، ما را با بحران آب جدیدی رو به رو سازد.

دکتر اینانلو با استناد به تصاویر ماهواره‌ای از شهرهای سیل‌خیز ایران در استان‌های گلستان، لرستان و خوزستان، آسیب‌دیدگی هر یک از شهرهای فوق در سیل‌های بهاری سال جاری را با توجه به مکان قرارگیری آنها مورد ارزیابی محیطی قرار داد و افزود: شهرهای واقع در حوضه‌های آبخیز (مانند دره‌شهر) کمترین آسیب‌دیدگی را در سیل‌های اخیر داشته‌اند؛ در مقابل، شهرهای قرار گرفته در آبراهه‌ها و آبگیرهای رودخانه‌ها (مانند آق‌قلا) بالاترین آسیب را تجربه کردند.

وی ادامه داد: همچنین شهرهای واقع در آبریز رودخانه‌ها (مانند سوسنگرد) خطر سیل را در حد بالایی تجربه کردند. از نگاه یک ارزیاب محیط زیست، برای هماهنگی با طبیعت، برای هر یک گروه‌های سه‌گانه از شهرهای فوق، راهکارهای مدیریت محیطی ارائه می‌شود که هر شهر با توجه به شرایط توپوگرافیکی، اقلیمی و لیتولوژیکی، نیاز به مطالعات میدانی و شیبه‌سازیه‌های نرم‌افزاری و کاربست مدل‌های مربوطه دارد.

این جلسه با پاسخگویی به پرسش‌های مطرح شده از سوی دانشجویان، به پایان رسید.